Iedereen weet inmiddels dat de laadsnelheid van een website zo laag mogelijk moet zijn. Dat is prettig voor de website bezoeker en daarom neemt Google dat mee in het bepalen van de posities in het zoekresultaat. Online zijn er legio artikelen over hoe je bijvoorbeeld een WordPress website sneller kunt maken en welke plug-ins je dan moet installeren om dit te bereiken. Je hebt dan waarschijnlijk een cache plugin toegevoegd, zoals WP Rocket, en dan wil je ook weten hoeveel voordeel dat oplevert.

Dus ga je naar Google PageSpeed ​​Insights, want dat is wat alle artikelen je vertellen en daar voer je je domeinnaam in. Je krijgt een cijfer en een lijst met aanbevelingen van Google te zien en op dat moment wordt je misschien moedeloos:

  • “Wat zijn al deze rode en oranje waarschuwingen?”
  • “Waarom is mijn cijfer niet hoger?”
  • “Wat betekenen al deze aanbevelingen?”

Je hebt immers meerdere plugins aan je site  toegevoegd, en had verwacht dat de laadsnelheid bijna perfect zou zijn. Of je bekijkt de aanbevelingen en vraagt je af waarom de cache plugin ze niet allemaal automatisch heeft opgelost.

Veel klanten vragen ons waarom hun laadsnelheid niet hoger is, of gaan ervan uit dat, omdat deze niet veel is toegenomen, dit betekent dat alle inspanningen de website niet sneller maakt.

De simpele waarheid is dit:

De score voor Google PageSpeed ​​is niet heel belangrijk.

Inderdaad, ik zei dat die score er niet heel veel toe doet.

Ik zal hieronder uitleggen waarom.

De noodzaak voor laadsnelheid

Het doel van alle inspanningen is om je website sneller te maken en dus sneller op het beeldscherm verschijnt van de bezoekers.
Snelheid, d.w.z. de laadtijd van je site is de belangrijkste statistiek. Dit is wat feitelijk telt voor gebruikerservaring en voor SEO. Wanneer de Google-bot je site crawlt, kan deze je “Google pagespeed cijfer” niet zien, alleen de werkelijke snelheid waarmee de code wordt ingeladen.

 

Wist u dat Google PageSpeed ​​niet eens de laadtijd van uw site meet?

Mijn advies is om Pingdom Tools te gebruiken om de laadtijd van je website op de juiste manier te meten.

Denk eens terug aan je schooldagen. Betekenen perfecte cijfers dat je slim bent? Niet noodzakelijk. Het betekende gewoon dat je wist hoe je goede cijfers kon halen. Dus net als schoolcijfers geen indicator van intelligentie zijn, is Google’s Paginasnelheid niet echt een indicator van laadsnelheid.

Hieronder staan de google pagespeed analyses van 3 websites, allemaal met vergelijkbare laadtijden, maar met enorm verschillende PageSpeed-scores:


LADINGSTIJD: 462 MS
GOOGLE PAGESPEED: 91

 


LADINGSTIJD: 596 MS
GOOGLE PAGESPEED: 58

 


LADINGSTIJD: 495 MS
GOOGLE PAGESPEED: 77

 

Tussen deze 3 sites varieert de laadtijd van 465 ms – 596 ms, maar de PageSpeed-scores variëren van 58 – 91?

En de onderstaande site heeft een hele goede PageSpeed-score maar is langzamer dan alle 3 hierboven:


LADINGSTIJD: 3.16S
GOOGLE PAGESPEED: 85

 

Je kunt aan de hand van deze voorbeelden zien dat de Google PageSpeed-score in ieder geval geen snelheidsindicator is. Google Pagespeed insight is een theoretisch model dat de broncode van je website analyseert en vergelijkt met een benchmark in de optimale omstandigheden.

 

Het nastreven van een perfect Google Pagespeed cijfer is verspilling van tijd

Geen enkele site krijgt een perfecte score, in feite is het vrijwel onmogelijk om dit te bereiken en omdat het niet in verband staat met snelheid, waarom zou je dan zo veel moeite doen?

Als je een perfect cijfer probeert te behalen, door alle suggesties van Google PageSpeed ​​te implementeren, kom je er al snel achter dat dit onbegonnen werk is.

Je kunt niet letterlijk alle suggesties van Google PageSpeed ​​uitvoeren, omdat ze soms onrealistisch of onmogelijk zijn. Het is een theoretische benadering van hoe een perfecte website zou moeten zijn. En al zou je ze allemala opvolgen, dan wil dat niet zeggen dat je site ook daadwerkelijk sneller laadt.

 

Waar is Google PageSpeed dan wel ​​goed voor?

Google PageSpeed ​​kan nuttig zijn zolang je het als leidraad ziet en niet als de perfecte handleiding voor een website met een lage laadsnelheid.

Soms kan Google pagespeed je waarschuwen voor probleemgebieden op je website. Google Pagespeed kan bijvoorbeeld erop attenderen dat je te veel grote afbeeldingen hebt die kunnen worden gecomprimeerd. Dit is meestal een goede aanbeveling waar je echt iets mee kunt. Beeldoptimalisatie is een gemakkelijke overwinning voor een snellere website.

Een handige onlne tool is de website van tinypng.com waar je gratis afbeeldingen kunt comprimeren, zonder kwaliteitsverlies. Beschik je over Photoshop sla plaatjes dan op als png of als jpg met 60% kwaliteit. Er zijn ook commerciële plugins die plaatjes automatisch comprimeren. maar we willen eigenlijk zo min mogelijk plug-ins gebruiken, dus is ons advies om dit bij de bron aan te pakken.

Hieronder ziet u een goed voorbeeld van een kans om laadsnelheid eenvoudig te verbeteren. Je kunt zo vaak vele kB’s besparen, die dan ook niet geladen hoeven te worden. Een reductie van 50% – 80% in grootte van alle afbeeldingen op je website  zou een goed effect hebben op de laadtijd. En dat is vaak goed haalbaar:

Het is dus het beste om PageSpeed ​​te beschouwen als een van de verschillende hulpmiddelen die enkele aanwijzingen voor verbeteringen kunnen geven. Maar het doel moet altijd zijn om de werkelijke snelheid te verbeteren, en niet per se de “PageSpeed” score of een andere theoretische score. Uit onze ervaring komt naar voren dat er bijna altijd bespaart kan worden op het comprimeren van afbeeldingen.

We spreken telkens over Google Pagespeed insights, maar er zijn meer geautomatiseerde website scans. Feitelijk is de waarde van deze website scans allemaal gelijk en moet het resultaat met gezond verstand bekeken worden. Adviezen die je niet begrijpt kun je beter ook niet op je website implementeren. Vraag dan altijd even een persoonlijk advies aan ene specialist. Moderne Internet marketing bureaus geven je graag antwoord op je vragen.

 

Richtlijnen voor het gebruik van Google PageSpeed

  • Vertrouw niet blindelings op Google PageSpeed ​​scores of andere automatische analyse tools
  • Lees de verbeterpunten altijd zorgvuldig door en beoordeel of ze mogelijk en de tijd waard is. Raadpleeg ons als je de verbeterpunten niet snapt of Google ze voor meer informatie.
  • Vergeet niet om altijd op snelheid te focussen en maak je geen zorgen over het nastreven van een zo hoog mogelijk cijfer alleen.
  • Gebruik altijd een echte snelheidstest tool zoals Pingdom om de impact te zien van eventuele wijzigingen die je op je site hebt aangebracht.

 

Meer weten over laadsnelheid en heb je vragen over dit onderwerp? Gebruik ons contact formulier voor een kosteloos deskundig advies.